Kiertoreitti

Määränpäähän voi kulkea suorinta reittiä tai kiertoteitä. Suorin reitti on helppo valinta, jos määränpää on tiedossa. Kiertoreitti on todennäköisin ratkaisu, jos ei ole tiedossa, mihin on menossa.

”Minulta kysyttiin, miten ihmeessä kävi niin, että kauppatieteilijästä tuli taiteilija? - - Vastaus on liike-elämästäkin tuttu: kysymyksen asettelussa on virhe. Syy-seuraussuhteet ovat väärässä järjestyksessä. Kauppatieteilijä ei päätynyt taiteilijaksi. Tuleva taiteilija vain ajautui hetkeksi kauppatieteilijäksi.”

Kirjailija ja muusikko Mikko Koivusalon kolumni Ekonomi-lehdessä (3/2018) sytytti lampun päässäni. Juuri noin kävi minullekin, mutta en vain ollut osannut ajatella asiaa oikein päin. Suurin osa tuntemistani kauppakorkean opiskelijoista ja sieltä valmistuneista hakeutui kouluun, koska ei tiennyt, mitä haluaisi opiskella tai tehdä työkseen. Jos mikään ala ei intohimoisesti kiinnosta, ekonomin tutkinto on reitti moneen määränpäähän. Moni kauppatieteilijä päätyy myös jossain vaiheessa uraansa miettimään, mitä oikeasti haluaisi tehdä. Olisin voinut tehdä korjausliikkeen jo hakuvaiheessa. Tankkasin pääsykoekirjoja ymmärtäen lause lauseelta varmemmin, että tämä ei ole minun maailmani. Valmennuskurssi oli jo maksettu, joten jatkoin lukemista. En tiennyt, mitä muutakaan haluaisin opiskella. Pääsin sisään.

”Kuljin kauppakorkean käytävillä kuin opiskelija konsanaan, mutta en koskaan oikeasti ollut kauppatieteilijä eikä minusta sellaista tullut. Kauppakorkea oli sivuaskel. Melkein mikä tahansa olisi ollut.”

Myös ensimmäisillä kursseilla istuessani tiesin, että tämä ei ole minun maailmani. Opiskelin silti tunnollisesti ja hyvin arvosanoin. Opintojen lähestyessä loppuaan aloin kyseenalaistaa jopa pääaineeni kansantaloustieteen perusoletusta, että ihminen toimii rationaalisesti. Mielestäni teemme kaikkea muuta paitsi rationaalisia valintoja. Olin tietämättäni tuleva taiteilija kauppatieteilijän jakkupuvussa. Oma kiertoreittini sisälsi vielä kymmenen vuoden uran konsulttina. Kiisin moottoritiellä kovaa vauhtia väärään suuntaan. Melko pitkä kiertotie, mutta jokainen valinta ja vaihe oli välttämätön. Vaadittiin kaikki sivupolut määränpääni selvittämisessä. Kiertoreitille eksymistä ei tarvitse edes katua. Matka muokkasi minusta sen, joka minusta oli tarkoitus tulla.

”Suunta osoittautui vääräksi, mutta samalla oikea suunta kirkastui. Se ei ole vähäinen kirkastus se. Eritoten, jos on pienikin mahdollisuus korjausliikkeeseen.”

En vielä ole edes perillä. Varsinainen matka on vasta alkanut. On kuitenkin huomattavasti helpompi suunnistaa, kun tietää mihin suuntaan on matkalla.