10. Kirja tytölleni

Joulukalenterin 10. kirja on itkettävän ihana ja avoin kuvaus vanhemmuudesta kaikessa rehellisyydessään. Kirja jokaiselle vanhemmalle ja jokaiselle lapselle.

10. Jani Toivola: Kirja tytölleni

Jo Janin ensimmäinen kirja ”Musta tulee isona valkoinen” oli samastuttavan paljas kuvaus ihmisyydestä. Tämä jatkaa hienoa tarinaa ihmisenä olemisen koko tunnekirjosta. Niistäkin puolista, joista yleensä vaikenemme.

”Sinä olet nyt iässä, jossa haluat kaiken ja samaan aikaan et yhtään mitään. Tiedät mielestäsi kaiken ja samalla katsot tuulessa heiluvaa nurmikkoa ja ihmettelet, miksi se on mörköisä.”

Itkin ja nauroin ääneen, kun kuuntelin äänikirjaa Janin itsensä lukemana kevätauringon sulatellessa lumia teiden varsilta.

Muistin hetket perhehuoneessa, kun opettelimme olemaan kahden sijasta kolme. Tai kun ajoimme perheenä ensimmäistä kertaa kotiin ja teki mieli huutaa kaikille, että ymmärrättekö, miten maailma on muuttunut täysin.

Miten täydellisesti toinen voi kuvata omia vanhemmuuden tunteitani.

Kirja näyttää, miten jokainen kamppailemme vanhemmuuden eri sävyjen kanssa. Haluamme antaa lapsillemme vahvan ja turvallisen pohjan, josta ponnistaa omilla siivillään vapauteen. Ja samaan aikaan tiedämme keskeneräisinä ihmisinä tekevämme virheitä, jotka voivat tuoda säröjä niihin siipiin tai horjuttaa turvaa, josta ponnistaa.

Oli pakko lukea kirja uudestaan itse, jotta jokainen sana piirtyy mieleen.

Kirja tytölleni on auttanut olemaan enemmän läsnä lapsen kanssa. Ja toisaalta antanut tukea niihin hetkiin, kun en ole siihen pystynyt.

Tämän voisi antaa tuleville vanhemmille ensimmäisellä neuvolakäynnillä.

Kirja kuvaa paitsi vanhempana olemisen parhaita puolia tuo myös armollisuutta niihin synkempiin päiviin, kun tekisi välillä itsekin mieli heittäytyä kunnon itkupotkuraivareihin kaupan lattialle.